Piarista diákönkormányzatok budapesti találkozója

November 8-10. között a diáktanácsunk elnökségének lehetősége volt ellátogatni a magyarországi piarista diákönkormányzatok Budapesten megszervezett DÖK találkozójára. Mind a hármunknak (Egyedi Zsófia, Bartha Márk, Pulbere Victor), kimondottan tetszett ez a három nap az úttól egészen magáig a képzésig.

A zökkenőmentes oda felé vezető utunkon sikerült közelebb kerülnünk egymáshoz. Sikerült közelebbről megismernünk Molnár Lehel piarista atyát, aki szívesen megosztotta velünk különböző témákkal kapcsolatosan véleményét, ami mindannyiunkat elgondolkodtatott. Megérkezésünk pillanatában nagyot csillant a szemünk az elképesztően szép bentlakás körvonalain. (Igazán csak reggel tudtuk megcsodálni a gyönyörű palotát). Szívmelengető gesztusként tekintünk eddig a percig is vissza a nagyon finom vacsorára, amivel a piarista atyák vártak minket. Nagyon jólesett ezt követve a kényelmes, meleg szobánkban nyugovóra térni.

November 9., szerda volt az a nap, amiért jöttünk. Kora reggel keltünk, reggeli után éppen egy-két percünk volt pillantást vetni a mellettünk folyó Dunára, majd egyenesen a vonatállomás fele vezetett utunk.  A Nyugati pályaudvaron szálltunk le, majd 15 perc séta után megérkeztünk a Piarista-közhöz, ahol az az iskola fekszik, melyben 6 kerek órát töltöttünk. A képzés és az eszmecsere más diákönkormányzatokkal pontban 10-kor kezdődött, és 16 óráig tartott. Ez idő alatt rengeteget tanultunk, többek közt sikerült megismernünk a magyarországi diákönkormányzatok működési rendszerét. Megosztották velünk tapasztalataikat, rendezvényötletekkel bővítették tudásunkat, és így tettük ezt mi is. Elmagyaráztuk nekik, hogy miként működik a mi diáktanácsunk, és hogy pontosan mivel foglalkozunk. Nagyon fontos dologra lettünk figyelmesek: olyan kérdések és problémák merültek fel bennünk, amikről eddig nem vettünk tudomást. Kellett egy plusz ösztönzés annak érdekében, hogy felfigyeljünk ezekre is. Nagy örömünkre szolgált ezekre rájönnünk, és minden erőnkön azon leszünk, hogy megváltoztassuk, átformáljuk őket, hogy a következő szintre tudjunk lépni diáktanácsunk életében.

A képzés lejártával természetesen a városnézés sem maradhatott el. Körbesétáltuk a város budai oldalát, a várat és a Mátyás-templom körül haladva égészen a Margit hídig jutottunk. Innen vacsorázni mentünk, majd a Katona József Színház fele vezetett utunk, ahol egy nagyszerű eőadást láttunk. Végül egy 15 perces autóút után nyugovóra tértünk, mivel tudtuk, hogy másnap korán indulunk haza.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra részt venni ezen a képzésen, rengeteget tanultunk, és örömünkre fog szolgálni mindezt megosztani utódainkkal és rendezvényeinken keresztül átadni iskolánk minden líceumos diákjának.

Bartha Márk